A szerecsendió tulajdonképpen két fűszer egyben, de a diója és a virágja külön-külön használatos.
A szerecsendióvirág a termés külső húsos falát lebontva gyönyörű bíborszínben, vastag burokként öleli át a magot. Ez a virág, vagyis az ún. maglepel alatt bújik meg a mag, vagy dió, amelynek kemény héja fényes barna, olajos, ráncos magot takar.
Az egész szerecsendiót indonéz és grenadai termőhelyekről kínáljuk, kétféle minőségben:
Az egyik az ún. ABCD minőség, ahol a diók méretük alaján vegyesen fordulnak elő, azaz kisebb, nagyobb szemek egyaránt megtalálhatók.
A másik kategóriát szám alapján jelölik, eszerint 1 kg-ban nagyjából 60-65 vagy 80-85 szem található, tehát ezek mérete kategórián belül viszonylag egységes. Így amennyiben súly alapján kell elosztani, pl. kicsomagolni kis kiszerelésekbe a szerecsendiót, akkor a 80-85-ös osztály alkalmasabb lehet Önöknek.
Őrölt szerecsendiót a kisebb, vagy olyan termésekből őrölnek, amelyek töröttek, vagy esztétikai megjelenésük miatt nem alkalmasak az egészben történő értékesítésre, de az illóolajtartalmuk magas. Ebből importálunk mi is, tehát ezt a terméket nem Magyarországon, helyben őröltetjük. Ennek ellenére elkerüljük azokat az ún. blend keverék-őrleményeket, amelyek illóolaj-tartalma igen alacsony, mert más növényi részekkel vegyesen történik az őrlése.
Felhasználási javaslatunk: kolbászfélék, szószok, sütemények kedvelt ízesítőszere.
Érdekesség:
A középkorban állítólag sörök ízesítésére is használták! (Geoffrey Chauser leírása alapján). Ekkoriban az egyik legnépszerűbb keleti fűszer volt, a bors után második legkeresettebb fűszerként. Népszerűsége és egzotikuma miatt ára időnként rendkívül felszökött: volt amikor fél kilogrammot 3 birkáért vagy 1 egész tehénért adtak.
A szerecsendió Grenada nemzeti zászlaján is szerepel, nemzeti szimbólum.