Édes ételek és italok előnyben
A nyár leköszöntével előkerülnek a fűszeres sütemények, pohárkrémek, teák, borok, levesek és minden, ami kicsit átmelegít és kellemes érzéssel tölt el. Korábbi blogbejegyzésünkben az édes ételek fűszereit mutattuk be részletesen: Melyiket milyen ízvilág jellemzi?, Mikkel alkotnak szuper párost?, Milyen ételekhez és italokhoz érdemes őket használni?. Érdemes elolvasni, ha szeretnéd elmélyíteni a tudásod különleges fűszerek terén. Kísérletezz bátran, dobd fel velük az egyszerűbb ételeket is!
Ha ősz, akkor fűszeres sütőtök
Pitében, levesként, kávéhoz adva, a lényeg, hogy sose fogyjon el! Töretlen népszerűségnek örvendenek az olyan ételek és italok melynek alapja egy fűszeres, édes sütőtökpüré. Milyen fűszereket használj?
Kihagyhatatlan a szerecsendió, a szegfűszeg, a gyömbér, a fahéj, a szegfűbors, az ánizs, az édeskömény, a kurkuma, a citrom- és narancshéj, a vanília, a cukor és egy csipetnyi só. Illetve bármilyen egyéb fűszer, amivel megbolondítanád, például chili, ami nem viszi el az ízeket más irányba, mégis pikánsabbá teszi a fogásokat.
Itt hagyunk neked pár receptet, hogy otthon is bármikor elkészíthesd a kedvenced.
Ha a kávédat turbóznád föl, próbáld ki a pumpkin spice latte-t!
Ha a piték szerelmese vagy, itt biztosan megtalálod a kedvenced.
Te sem unod meg soha a krémleveseket?
És a muffinokkal hogy állsz?
Teák és borok reneszánsza
Míg a nyári hőségben a hideg, jeges változatokat részesítjük előnyben, ősszel a forraltbor és a meleg teák hódítanak. Mi mindet imádjuk, ezért elkészítésükhöz összeállítottunk különleges és hagyományos fűszerkeverékeket is. Forraltboros fűszerkeverékeinket és teaválogatásainkat úgy alkottuk meg, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót.
Tipp: Keverj teavirágokat a teafüvek mellé,
így nem csak az italok ízét, de jótékony hatásukat is tudod fokozni.
A sós ételekről se feledkezzünk meg!
Az évszakváltással az ízben és hozzávalókban gazdagabb ételek nagyobb figyelmet kapnak. A levesek mellett a főzelékreceptek is előkerülnek, úgyhogy nézzük meg, sós ételeinket mivel érdemes fűszerezni!
A babérlevél remekül ízesíti a zöldségleveseket, főzelékeket és a húsokat is, ráadásul nagyon egészséges. Arra kell ügyelni, hogy a főzés végén adjuk hozzá az ételekhez, különben kesernyés ízt ad nekik.
A vörös- és/vagy a fokhagyma a legtöbb sós főételünkben megtalálható. Kipróbálnál más fajtákat is? A metélőhagyma és a medvehagyma kellemes íze szinte minden fogást remekül kiegészít.
El tudod képzelni kedvenc sós fogásaidat paprika és bors nélkül? Mi sem. Viszont ezeknél a fűszereknél sem kell beérned a szokványossal. Próbáld ki a chili paprikát, a chipotle-t (füsölt jalapeño), a cayenne borsot, a fehérborsot, a ritka kampot borsot!
Népszerű fűszerkeverék a curry por, melyből szintén többfélét is találsz nálunk, de te magad is elkészítheted a megfelelő fűszerekkel.
Húsokhoz pedig kifejezetten ajánljuk a csipkebogyót (akár lekvárként) és a rozmaringot, melyek nem csupán egészségesek, de díszítőelemként is használhatjuk őket.
Az Alpaka webshopjában széles választékot találsz hagyományos és egzotikus fűszerekből, kizárólag prémium minőségben, 24 órán belüli szállítással.