Hu
Hu
Blog
Gyere velem ceyloni teát szüretelni!
2024-12-19
Ahogy közelítünk Colombóból, a reptérről idevezető 6 órás autóút után, még éppen világos van és egyértelmű, hogy csak a -mindenhol a zöld milliónyi árnyalatában pompázó- növényzetre, a teraszosan elhelyezkedő, a domborulatokat követő teaültetvényekre tudok nézni, figyelni.

Teaültetvények Nuwara Eliya felett, 2000 méter magasan:

A táj egyszerűen elbűvölő: zöld és zöld és zöld, kanyargó hegyoldalak, szűk utak. Ám hamarosan sötétedik és csak lassan haladunk kacskaringózva fenn magasan a meredek hegyoldalakon, előzgetve nemcsak a rengeteg tuk-tuk-ot, de a helyi buszokat is a kanyarban, szerencsére az utakat jól ismerő sofőr biztonságos vezetésével. De megpillantom azt is, ahogy az utak mentén az alkonyati köd lassan leszáll a smaragdzöld teaültetvényekre Nuwara Eliya környékén: varázslatos a panoráma. Á, nehéz ezt szavakkal jól leírni, felejthetetlen látvány volt az ideérkezés…
 

A szálloda egy régen teagyárként működő jellegzetes gyárépületben, fenn magasodik a teaültetvényekkel körbeölelve, így másnap reggel amikor kinézek a tájra az út mellől, a rendezett sorokban álló teacserjék között helyi asszonyok dolgoznak már, csipegetik a legértékesebb, zsenge hajtásokat gyors mozdulatokkal és dobják hátukon hordott hatalmas kosarukba. A hűvös,14-15 fokos reggeli hegyi levegőben érezni a tealevelek karakteres illatát.
 

De gyere velem te is ceyloni teát szüretelni, a közösségi csatornáinkra feltett videóban kicsit több mint 2 percben megmutatom, hogyan készül a ceyloni fekete tea. A közösségi csatornáink linkjeit ennek a blogposztnak a végén is megtalálod.

Később, a nap folyamán megtanultam, hogy Sri Lankán még csak alig 150 éve ültették az első teacserjéket, hiszen a Camellia sinensis Kínában és Assamban és kisebb területeken őshonos növény. Ám itt a mai napig kizárólag hagyományos, kézi szüretelés folyik.
 

Az asszonyok csak a zsenge, világoszöld színű, friss hajtásokat szüretelik le. A csúcson ülő levelek (flush vagy tip), azaz a legfrissebb, új levélke, a baba-rügy (baby-bud) alatt ülő 2 vagy esetleg 3 friss zsenge levél kerül a legmagasabb minőségekbe. Ha azonban a mennyiség is számít -márpedig kvótára dolgoznak az asszonyok- akkor azért belekerül a kosárba több, nagyobb levél is, de arra azért figyelnek, hogy ne legyenek benne sötétzöld, öreg levelek, amelyek megkeserítenék a teát.
 

Belevetem magam a helyi teagyárakban megtapasztalható, megtanulható évszázados teatudományba. Szerencsére itt mindenki szeret a teáról mesélni, hiszen a tea az egyik fő export termékük, bár ebből inkább csak a kormány profitál: jogszabály kötelezi a gyártókat, hogy a termés minimum 80%-át adják át a kormánynak. A kormány pedig Colombo-ban, a heti tea aukción értékesíti egyben, nagyobb sarzsokban a teát árverés útján a vevőknek, akik között az angol teamárkák a legismertebbek.
 

Amit Neked is érdemes is tudni a ceyloni teákról:

A környék: Nuwara Eliya, Sri Lanka egyik leghíresebb teatermelő régiója, különleges helyet foglal el a ceyloni tea világában. A 1800 méteres magasságban található hegyi területek ideális klímát biztosítanak a tea termesztéséhez, különösen a magashegyi (high-grown) teákhoz. A magashegyi teák frissessége és különleges karaktere a hűvösebb éghajlatnak és a gyakori ködnek köszönhető, ami lassítja a levelek érését, finomabb és lágyabb ízű teát eredményezve.

A világ ceyloni teapiacán a Nuwara Eliya magashegyi teái a legmagasabb minőséget képviselik.

Teatípusok: Nuwara Eliyában a kismennyiségben előállított zöld, fehér és arany tea mellett főként fekete teát termesztenek, amelyet finom aromája és könnyű, elegáns íze különböztet meg a más régiókban termelt fekete teáktól.

A tealevelek mérete, feldolgozási módja szerint itt Srí Lankán 5 féle minőségi osztályt különböztetnek meg:

Egy csésze erős fekete tea koffeintartalma akár 110 mg is lehet, miközben egy csésze kávé is 60-120 mg koffeint tartalmaz. Ezért ahol az erős fekete teát fogyasztják -jellemzően Angliában, Oroszországban és Sri Lankán- ott egy kevés tejet is adnak hozzá.

A tea feldolgozása: Nuwara Eliyában egész évben zajlik, a tamil asszonyok hetente egyszer szüretelik az adott cserjét. A legjobb termést általában a száraz évszakban, december és április között szüretelik. Kemény fizikai munka ez, ahol ahhoz, hogy a napi 15-18 kg-os kvótája meglegyen a teaszedőnek, kétszer kell megölteni a kosarát. A cserjék között pedig felbukkanhat itt-ott egy-egy kígyó, vipera.
 

A szüretelés után a levelek feldolgozását még aznap este megkezdik a gyárakban, hogy megőrizzék a tea frissességét és aromáját.

A feldolgozás általában a következő lépéseken megy keresztül a fekete tea esetében:

Sri Lankán egyébként mindhárom magasságban termelnek teákat, tehát a magashegyi, az 1500 méter feletti teák mellett van az ország dél-nyugati részén, Kandy és Ella környékén középmagas (1000-1700 m) hegyi tea és délebbre, Sabaragamuwa és Ruhuna régiókban alacsony termesztésű (750-1200 m magasságban növő) teák is.
 

Ha ezek után szeretnéd kóstolni a ceyloni teákat, javaslom, hogy ne a filteres teákhoz fordulj.
 

Januártól bevezetünk egy finom ceyloni fekete teát, Nuwara Eliyából, OP, azaz Orange Pekoe minőségben, hogy te is megismerhesd ennek a különleges magashegyi teának a kifinomult ízeit. Kövesd hírlevelünket, hogy elsőként értesülhess különlegességeinkről!
 

Keress bizalommal, ha bármilyen további kérdésed van – most már első kézből tudok mesélni ezeknek a csodálatos teáknak az eredetéről.
 

Böngéssz teáink között a webshopon és kövesd be csatornáinkat, ahol hasonló érdekességeket, ajánlókat, videós tartalmakat találsz:
 

szeretem_a_fuszereket  Instagram

szeretem_a_fuszereket TikTok

Alpaka Kft – Fűszerek  Youtube

A fűszeres Alpaka Facebook

webshop.fuszerkereskedelem.hu
 

Az Alpakánál széles választékot találsz nemcsak teákból, de hagyományos és egzotikus fűszerekből is, kizárólag prémium minőségben, 24 órán belüli szállítással.

Keress minket bizalommal, hisz európai, ázsiai, vagy a világ más tájairól származó fűszerek és teák sokasága vár!

Ha „nagyban” játszol, akkor Alpaka!



Facebook
Vissza
Cégről Terméklista Adatvédelmi szabályzat Partnerek