Teaültetvények Nuwara Eliya felett, 2000 méter magasan:
A táj egyszerűen elbűvölő: zöld és zöld és zöld, kanyargó hegyoldalak, szűk utak. Ám hamarosan sötétedik és csak lassan haladunk kacskaringózva fenn magasan a meredek hegyoldalakon, előzgetve nemcsak a rengeteg tuk-tuk-ot, de a helyi buszokat is a kanyarban, szerencsére az utakat jól ismerő sofőr biztonságos vezetésével. De megpillantom azt is, ahogy az utak mentén az alkonyati köd lassan leszáll a smaragdzöld teaültetvényekre Nuwara Eliya környékén: varázslatos a panoráma. Á, nehéz ezt szavakkal jól leírni, felejthetetlen látvány volt az ideérkezés…
A szálloda egy régen teagyárként működő jellegzetes gyárépületben, fenn magasodik a teaültetvényekkel körbeölelve, így másnap reggel amikor kinézek a tájra az út mellől, a rendezett sorokban álló teacserjék között helyi asszonyok dolgoznak már, csipegetik a legértékesebb, zsenge hajtásokat gyors mozdulatokkal és dobják hátukon hordott hatalmas kosarukba. A hűvös,14-15 fokos reggeli hegyi levegőben érezni a tealevelek karakteres illatát.
De gyere velem te is ceyloni teát szüretelni, a közösségi csatornáinkra feltett videóban kicsit több mint 2 percben megmutatom, hogyan készül a ceyloni fekete tea. A közösségi csatornáink linkjeit ennek a blogposztnak a végén is megtalálod.
Később, a nap folyamán megtanultam, hogy Sri Lankán még csak alig 150 éve ültették az első teacserjéket, hiszen a Camellia sinensis Kínában és Assamban és kisebb területeken őshonos növény. Ám itt a mai napig kizárólag hagyományos, kézi szüretelés folyik.
Az asszonyok csak a zsenge, világoszöld színű, friss hajtásokat szüretelik le. A csúcson ülő levelek (flush vagy tip), azaz a legfrissebb, új levélke, a baba-rügy (baby-bud) alatt ülő 2 vagy esetleg 3 friss zsenge levél kerül a legmagasabb minőségekbe. Ha azonban a mennyiség is számít -márpedig kvótára dolgoznak az asszonyok- akkor azért belekerül a kosárba több, nagyobb levél is, de arra azért figyelnek, hogy ne legyenek benne sötétzöld, öreg levelek, amelyek megkeserítenék a teát.
Belevetem magam a helyi teagyárakban megtapasztalható, megtanulható évszázados teatudományba. Szerencsére itt mindenki szeret a teáról mesélni, hiszen a tea az egyik fő export termékük, bár ebből inkább csak a kormány profitál: jogszabály kötelezi a gyártókat, hogy a termés minimum 80%-át adják át a kormánynak. A kormány pedig Colombo-ban, a heti tea aukción értékesíti egyben, nagyobb sarzsokban a teát árverés útján a vevőknek, akik között az angol teamárkák a legismertebbek.
Amit Neked is érdemes is tudni a ceyloni teákról:
A környék: Nuwara Eliya, Sri Lanka egyik leghíresebb teatermelő régiója, különleges helyet foglal el a ceyloni tea világában. A 1800 méteres magasságban található hegyi területek ideális klímát biztosítanak a tea termesztéséhez, különösen a magashegyi (high-grown) teákhoz. A magashegyi teák frissessége és különleges karaktere a hűvösebb éghajlatnak és a gyakori ködnek köszönhető, ami lassítja a levelek érését, finomabb és lágyabb ízű teát eredményezve.
A világ ceyloni teapiacán a Nuwara Eliya magashegyi teái a legmagasabb minőséget képviselik.
Teatípusok: Nuwara Eliyában a kismennyiségben előállított zöld, fehér és arany tea mellett főként fekete teát termesztenek, amelyet finom aromája és könnyű, elegáns íze különböztet meg a más régiókban termelt fekete teáktól.
A tealevelek mérete, feldolgozási módja szerint itt Srí Lankán 5 féle minőségi osztályt különböztetnek meg:
Egy csésze erős fekete tea koffeintartalma akár 110 mg is lehet, miközben egy csésze kávé is 60-120 mg koffeint tartalmaz. Ezért ahol az erős fekete teát fogyasztják -jellemzően Angliában, Oroszországban és Sri Lankán- ott egy kevés tejet is adnak hozzá.
A tea feldolgozása: Nuwara Eliyában egész évben zajlik, a tamil asszonyok hetente egyszer szüretelik az adott cserjét. A legjobb termést általában a száraz évszakban, december és április között szüretelik. Kemény fizikai munka ez, ahol ahhoz, hogy a napi 15-18 kg-os kvótája meglegyen a teaszedőnek, kétszer kell megölteni a kosarát. A cserjék között pedig felbukkanhat itt-ott egy-egy kígyó, vipera.
A szüretelés után a levelek feldolgozását még aznap este megkezdik a gyárakban, hogy megőrizzék a tea frissességét és aromáját.
A feldolgozás általában a következő lépéseken megy keresztül a fekete tea esetében:
Sri Lankán egyébként mindhárom magasságban termelnek teákat, tehát a magashegyi, az 1500 méter feletti teák mellett van az ország dél-nyugati részén, Kandy és Ella környékén középmagas (1000-1700 m) hegyi tea és délebbre, Sabaragamuwa és Ruhuna régiókban alacsony termesztésű (750-1200 m magasságban növő) teák is.
Ha ezek után szeretnéd kóstolni a ceyloni teákat, javaslom, hogy ne a filteres teákhoz fordulj.
Januártól bevezetünk egy finom ceyloni fekete teát, Nuwara Eliyából, OP, azaz Orange Pekoe minőségben, hogy te is megismerhesd ennek a különleges magashegyi teának a kifinomult ízeit. Kövesd hírlevelünket, hogy elsőként értesülhess különlegességeinkről!
Keress bizalommal, ha bármilyen további kérdésed van – most már első kézből tudok mesélni ezeknek a csodálatos teáknak az eredetéről.
Böngéssz teáink között a webshopon és kövesd be csatornáinkat, ahol hasonló érdekességeket, ajánlókat, videós tartalmakat találsz:
szeretem_a_fuszereket Instagram
szeretem_a_fuszereket TikTok
Alpaka Kft – Fűszerek Youtube
A fűszeres Alpaka Facebook
Az Alpakánál széles választékot találsz nemcsak teákból, de hagyományos és egzotikus fűszerekből is, kizárólag prémium minőségben, 24 órán belüli szállítással.
Keress minket bizalommal, hisz európai, ázsiai, vagy a világ más tájairól származó fűszerek és teák sokasága vár!
Ha „nagyban” játszol, akkor Alpaka!