A BBQ megközelítése olykor elképesztően eltérő lehet, de a cél minden esetben egy kiegyensúlyozott fűszerkéreg létrehozása édes, valamint sós ízek keverékével.
Aki elkezd belemerülni a BBQ-műfajába, nagyon gyorsan találkozni fog a rub, azaz a száraz pác fogalmával. A rub egy végtelen számú variációban előállítható fűszerkeverék, amellyel a grillrácsra felkerülő húsokat sütés előtt jó pár órával alaposan be kell dörzsölni, így adva ízt és karaktert a húsnak.
Ez az alapos bedörzsölés szó szerint értendő: nem elég beszórni a fűszerkeverékkel a húst, hanem ujjaiddal, tenyereddel szisztematikusan rá kell dolgozni a húsfelületre a fűszereket. A rubnak teljesen be kell fednie a húst, tehát lényegesen intenzívebben szükséges megszórni vele, mint ahogy azt szimplán a sóval tennéd.
Természetesen itt is harmóniára kell törekedni: a jó rubban egyensúlyba kerül a fűszeresség, enyhe édesség és a csípősség, mindez úgy, hogy a hús jellegzetességeit nem nyomod el vele. Az eredeti hús-íz és jelleg a száraz pác íze felett áll, a fűszerkeverék csak a kiegészítő.
Minden azért nem ilyen egyszerű. Az igazi BBQ íz eléréséhez több lépést kell követni. Lássuk!
A barbecue fűszerezés első lépése az alapréteg elkészítése. Ennek során egy kis só, bors és fokhagyma kerül a húsra. A következő lépés a nedvesítés, ugyanis ez elengedhetetlen a száraz fűszerkéreg kialakulásához. A húst kendd be mustárral, majd adj hozzá egy kis vizet, mely segít a kéreg felépítésében. Végezetül nem maradt más hátra, mint a fűszereket a hús felületére dörzsölni. Bátran használj különféle ízeket, például ajánljuk a barna cukrot, füstölt paprikát, chili port vagy sót, esetleg a köményt.
Texasban például nem misztifikálják túl a dolgot; a klasszikus texasi rub marhához durva sót és durvára roppantott borsot hasznának, 1:1 arányban. A webshopunkban kapható texasi BBQ rub ennél kissé extrémebb vonalat képvisel, ha érdekel katt ide.
Amennyiben szereted magadnak elkészíteni fűszerkeverékeid, és kipróbálnád, hogyan lehet egyedi, saját BBQ fűszerkeveréked, kövesd az alábbi instrukciókat!
Amire szükséged lesz:
Jól keverd össze és használd azonnal, vagy légmentes, száraz helyen tárold!
A cél pedig nem más, minthogy ezeknek a fűszereknek hála még közelebb kerülj Amerikához, és ez által kedvet kapj finomabbnál finomabb rubokkal, pácokkal gazdagítani a rácsra tett húsokat.
Fogyasszátok egészséggel, indulhat a BBQ!
Ha „nagyban” játszol, akkor Alpaka!