Hu
Hu
Blog
New York-i Napló: Food Marketek
2024-09-25
New York a kultúrák, ízek és kulináris élmények olvasztótégelye. A nyüzsgő gasztro-piacoktól kezdve az ikonikus éttermekig a város olyan gasztronómiai kalandot kínál, ami magával ragad és nem hagyja, hogy elfelejtsd, soha többé. New York tényleg a világ közepe. Alapítónk, Orsi beszámolója ízekről, fűszerekről, amerikai finomságokról

Time Out Market (Dumbo) és a cream cheese varázsa

Az első napomon rögtön a Time Out Marketbe mentem, hogy egy kis rálátást kapjak, egy helyen összerakva, mit is kínál New York.
A Time Out Food Marketek az éttermek paradicsomai szerte a világon (jelenleg 7 helyszínen és további 2 hamarosan nyílik Portoban és Bahreinben, jövőre pedig végre Budapesten is, a felújított Corvin tetején közel 3.000 négyzetméteren a tervek szerint.

A new yorki market az ínyenc hamburgerektől az autentikus japán ételekig mindent is kínáló éttermek által egy világkörüli kulináris utazásnak is megfelel. De hogy valami igazán helyit egyek, elsőként között egy bagelezőnél álltam meg.

A bagel szendvicset különböző feltétekkel kérheted, mint lazac, bacon vagy más húsos, tojásos vagy vega, avokádós extrák. Na de: a feltétek mellett különböző sajtkrémekből tudsz választani, melyek az üvegezett hűtőpultban ott sorakoznak előtted, egymás mellett magasra halmozva különböző ízekben és színekben pompázva. Huh, azok a sajtkrémek, fenomenálisak, pehelykönnyűek, finomak, habosak, frissek, fűszeresek, azt az élményt nehéz leírni.

Utánajártam kicsit, hogy a new york-i bagelhez hagyományosan kínált krémsajt mitől olyan gazdag és krémes és egyébként emiatt így tényleg tökéletes kiegészítője a bagel kicsit keményebb textúrájának és édeskés ízének.
Általában teljes zsírtartalmú, nagyon könnyen kenhető krémsajt, leggyakrabban tehéntejből. Nem gondolnád, de a titkos összetevő nem más, mint egy kis buborék: felhasználás előtt pici hideg szódavízzel és a fűszerekkel, ízesítőkkel elkeverve a nem túl hideg sajtkrémet egy habos, pihepuha kencét kapunk.

Bár a sima krémsajt is klasszikus választás, ugyanakkor a new york-i bagelezők legtöbbször kínálnak sokféle ízesített krémsajtot is, hogy minden ízlésnek megfeleljenek. Népszerű a mogyoróhagymás, a zöldséges, a nova lox (az ottani füstölt lazacos), mézes-diós, zöldfűszeres. fokhagymás, aszalt paradicsomos, vörösáfonyás és az édes keverékek is, mint az epres vagy a csokoládés. És ezek színkavalkádja a hűtőpultban csak úgy csábít.

A krémsajtot a frissessége, könnyedsége teszi különlegessé. Sok bagelező büszke arra, hogy lokális, helyi forrásból származó alapanyagokat használ és a krémsajtot házon belül készíti, hogy biztosítsa a maximális ízt és frissességet. Azaz, a minőségi alapanyagok, a gondos, kézműves munka emelik a bagelt New York ikonikus reggelijévé. Szóval hidd el, ez nemcsak egy sima szendvics.

Én itt a Time Out Marketben az egyik Ess-a-bagelnél, majd egy másik alkalommal a Manhattenben a Liberty Bagelnél kóstoltam, de több helyen felbukkan a városban sok másik bagelező, pl. a népszerű Brooklyn Bagel & Coffee Company is.
 

DeKalb Food Hall és a kubai csirke (Brooklyn Downtown)

A Brooklyn nyüzsgő belvárosának szívében található DeKalb Food Hall, gyakorlatilag egy plaza pince szintjén, ami hozza az állandó partihangulatot a világító színes fényekkel, reklámfeliratokkal és a szinte mindenhonnan szóló hangos zenével: egy nyüzsgő gasztronómiai központ, ahol sokszínű nemzetközi éttermek kínálják finomságaikat.


A magyar gombalevestől kezdve (de tényleg, a lengyel pierogis pultnál külön kis figyelmeztető tábla jelezte: New Soup Specials: Hungarian Mushroom Soup) egy finom kebabig vagy egy extrákkal megtöltött palacsintáig tényleg van minden.

Amikor megláttam a kubai éttermet, egyből ezt szúrtam ki magamnak, bár kacérkodtam a jamaicai konyhával és az itteni Katz’s pulttal is, de tudtam, hogy a Katz’s élményt majd a SOHO melletti bázisukon akarom kipróbálni.


Korábban még nem kóstoltam kubai kaját, itt az El Punto Cubano ugyan a kubai szendvicseiről híres (a Tasting Table a legjobb 20 new yorki kubai szendvicsező közé sorolta), én azonban valami autentikus kubai főfogásra voltam kíváncsi. Így a választásom egy fincsi kubai húsleves után a Pollo a la plancha-ra esett, ami egy grillezett csirkemell és én feketebabbal, rizzsel és sült banánkarikákkal kértem. Érdekes volt minden, egyáltalán nem volt olyan sós, mint a magyar ételek, sokkal inkább más ízek, teljesen más fűszerek domináltak (a szegfűbors, római kömény, nádcukor, citrusok használata a karibi konyhákban nagyon jellemző).

Közben egy kicsit lélekben elrepülhettem Havannába, néztem a kubai szakácsokat, ahogy szorgoskodnak az ételek friss elkészítésén.
Körbenézve pedig azt mondhatnám, ezek az éttermi pultok olyanok, mint a világ különböző pontjairól származó kulináris "ablakok" – a koreai BBQ-tól kezdve az autentikus mexikói taco-ig, minden sarkon egy újabb ország ízeivel.
 

De van több népszerű Food Market még, így a Chelsea Market és az 57-es Mólónál lévő Market Manhattanben, a 15. utca magasságában, a Meatpacker’s Districtből kinőve Chelsea nyüzsgő, felkapott részén helyezkedik el. Ezek az influenszerek közkedvelt helyei, nemcsak a kaják és éttermek, pl. a Chelsea Marketben lévő Los Tacos No 1., miatt, hanem a Hudson folyó partjának közelsége, a Pier 57-nél lévő teraszról készíthető fantasztikus képek miatt is.
 

A következő részben elviszlek a híres Katz’s Delibe, valamint megnézzük az egyik keleti kulináris bolt fűszerválasztékát és megkóstoljuk a New York cheesecake-t is.
 

Megjegyzés: ha sajtgyártással foglalkozol, vagy a bisztródban, kávézódban, éttermedben szeretnél sajtos finomságokat kínálni, az ízesítésükhöz a következő fűszereket tudjuk ajánlani: chilipehely, metélőhagyma karikák és zöldfűszerek, paradicsom és pritaminpaprika granulátum, fokhagyma, vagy keverékek közül pl. a Fűszervaj, a Hétzöld, a Mediterrán fűszerkeverék és a Sajt és túró zöldfűszer keveréke.


New Yorkban sok fotót készítettem, nemcsak a fenti helyekről, de sok más kajáról, étteremről, gasztro-helyről is, kövesd be csatornáinkat, ahol rövid videók formájában megmutatom ezeket:

szeretem_a_fuszereket  Instagram

szeretem_a_fuszereket TikTok

Alpaka Kft – Fűszerek  Youtube

A fűszeres Alpaka Facebook

 

Vas Orsolya
ALPAKA Kft.



Facebook
Vissza
Cégről Terméklista Adatvédelmi szabályzat Partnerek