Hu
Hu
Blog
New York-i Napló: Katz’s Deli, Kalustyan’s és a Sajttorta
2024-09-25
Amikor tavaly december közepén megláttam Instán David Beckham posztját az aznapi NY-i szendvicséről és emiatt utánanéztem a helynek, akkor még nem tudtam, hogy aki New Yorkba látogat és kicsit érdekli a gasztronómia, annak a Katz’s kihagyhatatlan. De nem is hagyná ki senki, aki szereti a finom húsokat

Katz's Delicatessen és a hústornyok marketingje

Ez az 1888 óta működő ikonikus étterem, a tradicionális zsidó konyhát és a New York-i street foodot ötvöző Katz's Delicatessen hatalmas pastrami, Reuben és brisket szendvicseiről és nyüzsgő hangulatáról híres.
A Katz's titka, hogy ételeikhez a legfinomabb húst használják, amit tradicionális módon, gondosan, hosszan érlelnek és füstölnek.

A pastrami valóságos műalkotás a Katz's-ban. Marhaszegyből készítik, de annak is egy speciális részéből, amely a köldökhöz közelebb esik. A szegyet fűszeres-sós lében pácolják sok, akár 30 napon!!! át. A pác receptje évszázados titok, de a klasszikus zsidó fűszerezés fontos része: mustármag, koriandermag, feketebors, fokhagyma adhatja a mély ízt.

A pácléből kivéve saját rub-bal dörzsölik be a húst, ez adja a pastrami sötét, fűszeres kérgét, a „bark”-ot. Ezután a húst lassan, órákon át füstölik a házi füstölőikben, ahol már kialakulnak, összeérnek az ízek.
Végül még 2-3 órán át főzik-párolják, tovább puhítva a húst és eltávolítva a pácolásból származó felesleges sókat és ezt követően kerül a gőztárolókba, csak rád várva.

Így amikor az utcán kint kanyargó hosszú sorodat kivárva odaállsz a kiválasztott, 10-12 számozott pult valamelyike előtti szeletelő szakács (a Cutter) elé, ő egy oldalnyi marhaszegyet dob eléd a vágódeszkájára egy hosszú, kb 30 cm-es húsvillával a mögötte lévő zárt gőztárolóból, majd gyakorlatilag egy fél tömb marhaszegyet felszeletel neked a szintén kb. 30 cm-es késével gyors mozdulatokkal, szép vékony szeletekre (időnként már itt kapsz kóstolót egy kistálba amit borravalóval jutalmazhatsz, hiszen elég kimerítő munkát végeznek, ez gyorsan kiderül).
 

Végül a Cutter a hússzeleteket -vagy inkább gyarkorlatilag egy hústornyot- a szendvicsbe helyezi, általában mustárral megkeni, majd félbevágva tálalja neked.

A Katz's Deliben a szendvicseket alapvetően egyszerűen, klasszikus módon tálalják, és a legtöbb helyi úgy véli, hogy a pastrami, a Reuben vagy a brisket szendvics önmagában, feltét nélkül az igazi. Hiszen a húst olyan gondosan készítik el, hogy önmagában is rendkívül ízgazdag, és a füstölt, párolt húsok ízvilágát sokan nem szeretik elnyomni.
 

Az étlapon azonban találsz különféle feltéteket hozzá, persze ezt is meg kellett kóstolni: kértem az étterem saját, házi készítésű savanyú uborkájából, ami az egyik legautentikusabb kiegészítője a szendvicsnek.
Néhány vendég még káposztasalátával is kiegészíti a szendvicsét, vagy akár egy szelet olvasztott sajtot kér hozzá- na de hozzáértők lehet ezt már szentségtörésnek gondolják.

A Katz's igazi turista és celeb mágnes. Habár bizonyos szempontból gyakorlatilag egy gyár, ahol futószalagon készülnek az ételek, tanulságos a hely, az biztos.
 

A marketingjük zseniális: az étterem híre legendás, mégis az amerikaiak számára megfizethető árkategóriában (26-27 USD, azaz kb. 10.000 Ft/szendvics), és úgy tartják fent a nosztalgikus hangulatot, hogy közben trendi marad. A klasszikus „Send a Salami to Your Boy in the Army” kampány (amire pl. a plafonról lógó fémtáblácskák utalnak a mai napig) a II. világháború idejéből származik, mostanra megtartották belőle a „Send a Salami” részt a merch termékeiken és ezzel erősítik az ingyenes kiszállítást az államok területén. Előfizetéses és különböző alkalmakra, partykra, ünnepekre kínált csomag ajánlataik, box-ok, otthoni fogyasztásra kínált egész, készre füstölt húsok, marhaszegyek és húsok vákuumcsomagolva érkeznek, a garantált ízvilággal, a 30 napos érlelést otthon megspórolva, sorbanállás nélkül.


Az étterem az idők során hírességek és filmek révén is kultikus státuszba került, mint például a "Harry és Sally" című filmben is. De a falakon százával elhelyezett fotók tanúskodnak arról, hány színész, politkus, híres ember szereti a helyet.

Ez a fajta brandépítés, az egész élmény így egészében, különlegessé és magával ragadóvá teszi a Katz's Delit, nemcsak a helyiek, hanem a világ minden tájáról érkező vendégek szemében is. Szóval korántsem véletlen, hogy David Beckham engem is odacsábított :)
 

Megjegyzés: ha ti is készítenétek omlós marhaszegyet vagy egészben sült tarját lassú sütés mellett, alacsony hőfokon, a különböző húsok fűszerezésben segítenek a bbq fűszereink: Texas Rub, Chick Magic Rub, Pork Star Rub, Smoky Cowboy és Smoky Ladyboss.
 

Egzotikus Fűszer és Teaválaszték

A 28. utca és a Lexington sugárút sarkánál áll a Kalustyan’s1944 óta. Alapítója Kerope Kalustyan volt, egy török-örmény bevándorló, jelenleg pedig egy bangladeshi család működteti.
Mára több mint 80 ország termékeit tartják, sok ide vándorolt new yorki a hazai ízek vagy éppen szüleik, nagyszüleik által megismert ízek keresése közben bukkan itt rá olyan egzotikumra, ami a szupermarketekben nem kapható: vannak itt szárított gyümölcsök, rizsek, magok, egzotikus arab és ázsiai édességek.

Fűszerekből, teákból, különleges hozzávalókból főként saját márkanév alatt csomagolnak egy egyszerű, átlátszó tasakos verzióban. Szárított chilikből, paprikákból szinte a teljes választékot tartják, a csomagolt chilik egy külön helyiségben vannak, a fűszerpaprikák között az alsó polcokon pedig ott virít a fémdobozos Pride of Szeged, Sweet Hungarian Style Paprika és a Hot Hungarian Style Paprika. Ezt a terméket itthon egyébként nem is lehet kapni (Amazonon megtalálod), az államokban viszont legtöbb helyen ez az USÁ-ban gyártott márka az, ami elérhető - hiszen szigorú feltételeknek kell megfelelni az import US FDA engedélyhez. Érdekességként: a 113 g-os termék ára akkor 6,99 USD volt, azaz kb. 2590 Ft, egységárban 22.850 Ft/kg.
 

De körbejártam néhány nagy hipermarketet, bioboltot, Specialty élelmiszerboltot (Walmart, Traders Joe"s, Whole Foods, Eataly) a fűszerválaszték, a csomagolás, a keverékek, az ízek és az árak szempontjait kutatva. Minden is kapható, frissen, szárítva, nagy kiszerelésben vagy még nagyobban, kényelmes gasztro szórókupakos-flakonos, üveges kiszerelésekben, vagy nagy ritkán tasakosban.

Találtam olyan fűszerüzletet, (Spices and Tease), ahol csomagolásmentesen árulják a fűszereket, teákat, a Grand Central Marketben. Itt a nagyálomás melletti üzletsoron kb. 10.000 ember jár át naponta és mintegy 10 különlegességi élelmiszerüzlet értékesít pl. sajtot, hentesárut, halat és tengeri herkentyűket, pékárut stb. egy légtérben, 1-1- üvegfallal elválasztva a járókelőktől.

Amúgy mit is írjak a fűszerválasztékról, mire lehetsz kíváncsi? Ezekről is vannak fotók a közösségi oldalainkon, melyek linkjét lentebb találod. Ha nem találtál választ a posztokból, írd meg nyugodtan kommentben a kérdést és megpróbálok válaszolni.

Hatalmas a választék, ez tény, sok ország egzotikus fűszere, keverékeik fellelhetőek itt. Számomra nagyjából mindegyik fűszer ismert volt, persze jónéhányat nem igazán használjuk itthon számottevő mennyiségben.

Látványra a mi ALPAKÁS fűszereink és teáink szerintem simán megállják a helyüket a nemzetközi versenyben, szépek, kiváló minőségűek, a gasztrofűszerek tekintetében a csomagolásunk esztétikus, praktikus. Szóval a választékunkra, szép fűszereinkre, teáinkra a legnagyobbak között is büszkék lehetünk és vagyunk.
 

És végül: a New York-i sajttorta

A New York cheesecake, sajttorta is valódi ikon, csak éppen a világ desszertjei között, és persze ennek is története van, a város gasztronómiai örökségének egyik leghíresebb darabja.

Bár a sajttorta koncepciója már az ókori Görögországban, Samos szigetén is ismert volt, a titokzatosan tökéletes textúrát azonban a helyi tejipari innováció tette igazán jellegzetessé: a New Yorkban 1872-ben kifejlesztett amerikai krémsajt, azaz a New Yorki Naplóm 1. részében már körülrajongott cream cheese. Az első modern New York cheesecake receptet a legenda szerint Arnold Reuben, egy népszerű étteremtulajdonos alkotta meg, aki a híres Reuben-szendvicsről is ismert.

Reuben 1929-ben egy barátjánál kapott egy szelet sajtos pitét, amibe beleszeretett, de ő némileg megváltoztatta a háziasszony receptjét: az addigra már ismert krémsajtot használta, nem pedig curd cheese-t, mint a legtöbb más pékség abban az időben és ami túrósabb, darabosabb. A krémsajt pedig sokkal simább, krémesebb tortát eredményezett. Reuben ezután éttermében felszolgálta új kreációját, amely pillanatok alatt sláger lett.

A klasszikus New York cheesecake csak néhány alapvető összetevőből áll: krémsajt, tojás, cukor és Bourbon vanília. A textúra krémességét a krémsajt és a magas zsírtartalmú tejszín biztosítja, míg a tojás felelős azért, hogy a torta sűrű, de mégis könnyed maradjon. A ropogós kekszes alapja ugyanúgy megérdemli, hogy beszéljünk róla: vajjal, cukorral ízesített darált kekszből vagy darált graham kekszből készül, amely tökéletesen kiegészíti a lágy, gazdag sajttölteléket.


A titka az elkészítési folyamatban rejlik: alacsony hőfokon, hosszú ideig sütik, hogy elkerüljék a repedéseket, és hogy a torta közepe selymes, de mégis szilárd maradjon.

A New york sajttorta azért is tud ilyen sikeres lenni, mert az alap ízen felül, mindenki megtalálja az ízlésének megfelelő ízvilágban, hiszen rendkívül sokoldalúan variálható: gyümölcsmártásokkal, csokoládéval, karamellel ízesíthető és tálalható vagy akár különféle magokkal vagy rózsaszirommal, búzavirággal díszíthető, színesíthető.
Ugyanígy a kekszes alapja is még finomabbá tehető fűszerekkel: gyömbér, ceyloni fahéj, szegfűszeg vagy kész keverékként a mézessüti fűszerkeverék is jól illik hozzá.

Itthonról nézve

Bár már sok-sok sajttortát ettem és sütöttem, milyen volt a találkozásom az igazi New York sajttortával? Minden egyes falattal egy kicsit jobban otthon éreztem magam New Yorkban. Megértettem, miért imádja mindenki ezt a tortát és ezt a várost. Ez nem csak egy a sok közül – egy szelet sajttortát enni New Yorkban- egy olyan élmény, amit sosem felejtesz el.

 

New Yorkban rengeteg fotót készítettem, nemcsak a fenti helyekről, de sok más kajáról, étteremről, gasztro-helyről is, kövesd be csatornáinkat, ahol rövid videók formájában megmutatom ezeket:

szeretem_a_fuszereket  Instagram

szeretem_a_fuszereket TikTok

Alpaka Kft – Fűszerek  Youtube

A fűszeres Alpaka Facebook

Jó fűszerezést!

Vas Orsolya
ALPAKA Kft.



Facebook
Vissza
Cégről Terméklista Adatvédelmi szabályzat Partnerek